top of page
Search

גיל ההתבגרות – מאפיינים עיקריים

  • נילי בן דריים
  • Mar 20, 2017
  • 2 min read

בס״ד

גיל ההתבגרות הוא שלב בהתפתחות, בין תקופת הילדות לתקופת הבגרות. טווח הגילאים בהגדרת "גיל ההתבגרות" השתנה עם השנים, ואף שפורמלית אדם נחשב בגיר בהגיעו לגיל 18, כיום הוא נמתח מסביבות גיל 10-11 ועד תחילת שנות העשרים.

גיל ההתבגרות מתאפיין בשינויים רבים ומגוונים אותם חווים הנער והנערה, ואשר הביטוי שלהם עשוי להיות בין הסתגרות, מופנמות ושקט ועד לסערה והתנהגויות מסוכנות – כל אחד בהתאם לאישיותו, לסביבה החברתית והמשפחתית שלו וכמובן לתקופה בה הוא גדל.

שינויים פיזיולוגיים

בתחילת גיל ההתבגרות מתחילה ההתפתחות הפיזיולוגית-מינית של הילד והילדה: תחילת הופעת הווסת, שיעור במקומות שונים בגוף, שינוי במבנה הגוף ובקול. השינויים הללו הם כמובן טבעיים ומבורכים, ומבשרים על הכנתו של הגוף לתפקודיו הבוגרים השונים. את הנער והנערה הצעירים, השינויים הללו עלולים להפחיד, להלחיץ ואף לגרום לתחושת דחיה, ובד בבד לסקרן, לשמח ולרצות להחצין אותם יותר. באופן טבעי הנערים עסוקים בחיצוניותם ובשאלה האם הם נתפסים כמושכים, וכן מתחיל עיסוק במיניותם ובקשר עם בני המין השני.

קונפליקט תלות-עצמאות

המתבגרים הצעירים מתפתחים גם רגשית ופסיכולוגית. הם רוצים להיות עצמאיים, לקבל החלטות שונות ולבחור את דרכם בחיים בעצמם, לצאת מן החממה המוכרת של חסות ההורים ולהתחיל לפסוע בעולם. אולם הם עדיין לא בטוחים בעצמם וביכולותיהם, לכן ניתן לראות תופעות כגון נער מוכשר שמסוגל להנהיג את קבוצת השווים שלו ויחד עם זאת לנהוג בילדותיות מופגנת ביחסים עם הוריו. בני הנוער נעים בין שני קצוות הרצף תלות-עצמאות, דבר שעלול לבלבל מאוד אותם והן את הסביבה הבוגרת כגון הורים ומורים.

חשיבות קבוצת השווים

בגיל ההתבגרות בני הנוער נוטים לראות בבני-גילם גורם תומך, מכיל ומשמעותי הרבה יותר מאשר הוריהם ובני משפחתם. במקרים קיצוניים הנער מגיע למצבי ניתוק מן המשפחה ומסמכות ההורים והחברה הופכת להיות חזות הכל. אולם גם במצבים ה"נורמליים", ההורים אינם מבינים כיצד ילדם מתעלם מעצה או מחוות דעת שבאה מפיהם, ופועלים על פיה אם תבוא מפיו של אחד מחבריהם.

גיבוש הזהות האישית

המתבגרים הצעירים מתחילים לחפש את מקומם בעולם, ועסוקים מאוד בשאלות פילוסופיות – מי אני, לשם מה אני קיים, מה הן יכולותיי ומה הם כישוריי, במה אני מאמין, האם אני אהוב? בני הנוער בוחנים במבט מחודש את הוריהם (ומגלים בהם חסרונות רבים כמובן...), את האופן בו גדלו ואת אורח חייהם, ובודקים עם עצמם האם היו רוצים להמשיך לחיות באותו אופן, או אולי לגבש לעצמם דרך חיים חדשה. חיפוש מרכיבי הזהות שלהם – זהות אישית, חברתית, אידאולוגית, מינית ודתית – תובע מבני הנוער אנרגיות רבות ומלווה באופן טבעי בבלבול, בספקות ובכאב, כמו גם בתחושת סיפוק וערך, סקרנות ופעלתנות.

גיל ההתבגרות הנו תקופה סוערת ומלאת חיות, בתוך נפש הנער ובסביבתו הקרובה כאחד. ככל שהמבוגרים סביבו יכירו את המאפיינים הכלליים ואת המאפיינים האישיים של אותו נער, הם יוכלו להיות לו לעזר בתהליך המופלא והחשוב שהוא עובר, בדרכו להפוך מילד למבוגר בריא, יצרני וחי – במלוא מובן המילה.

 
 
 

Comments


מאמרים אחרונים
ארכיון מאמרים
שמרו על קשר

Success! Message received.

שם *

אימייל *

נושא

הודעה

©כל הזכויות שמורות לנילי בן דריים 2017

bottom of page