
"עלה למעלה עלה, כי כח עז לך!
יש לך כנפי רוח, כנפי נשרים אבירים..."
הרב קוק
שאלות נפוצות
בס"ד
גיל ההתבגרות הוא מצב טבעי – למה בכלל צריך טיפול לבני נוער?!
אכן, מרבית התופעות של גיל ההתבגרות הנן טבעיות וחולפות עם הגיל. אולם, ישנם מצבים בהם תופעה טבעית עלולה להתפתח למצב מסוכן. לדוגמא: מתבגרים רבים עסוקים בשאלת המראה החיצוני שלהם ורוצים להיות כאלה שנמשכים אליהם. זהו מצב טבעי ונורמלי. אולם אם כתוצאה מכך הם משנים את הרגלי האכילה עד למצב של תת-תזונה, זהו מצב מסוכן שדורש התערבות.
מתי עוד כדאי להפנות בני נוער לטיפול?
כאשר להורים לא ברור האם ההתנהגויות של הנער בגדר הנורמה או שהן מביאות אותו למצבים מסוכנים.
כאשר ישנו קושי בתקשורת בין ההורים ובין הנער, ויש תחושה שגורם נייטרלי יכול לגשר ביניהם.
כאשר ישנו שימוש בחומרים פסיכואקטיביים כגון סמים ואלכוהול, גם ברמה קלה – התערבות בזמן עשויה למנוע את הסתבכות המצב.
כאשר נראה שישנה ירידה משמעותית בתפקוד הרגיל של הנער (לימודים, מבחינה חברתית, בהקשרים משפחתיים וכן הלאה).
כאשר ישנו חשש או שידוע כי הנער עבר ארוע קשה (גירושין במשפחה, פטירה, ארוע בטחוני, דחיה חברתית, פגיעה מינית ועוד), שמשפיע על רגשותיו ועל תפקודו לאורך זמן.
ובכל מקרה של ספק – ניתן להגיע לפגישות האבחון ולקבל המלצות להמשך.
ההורים שלי חושבים שאני צריך טיפול – זה אומר שאני לא נורמלי?
ממש לא! זה אומר שהם אוהבים אותך ודואגים לך. אולי משהו בהתנהגות שלך מדאיג אותם, אולי צורת הדיבור שלך או החברים איתם אתה נמצא, או הדרך בה אתה מתייחס אליהם.
טיפול לבני נוער מתאים לא רק במצבים "לא נורמליים" אלא בעיקר במצבים שבהם נוער ומבוגרים (בעיקר ההורים) לא מבינים זה את זה, יש הרגשה של מתח ביניהם ולפחות אחד מהצדדים רוצה לשנות את המצב.
מה עושים בטיפול?
השלב הראשוני הוא שלב של היכרות: מי הנער, מי המשפחה ומי ההורים. מה מאפיין אותם, מה הם אוהבים ולא אוהבים, מה הכוחות שלהם ומה קשה להם כרגע, מה הם היו רוצים לשנות. בסוף השלב הזה פורשים את תמונת המצב ואת האפשרויות השונות לבחירת הנער וההורים, וביחד מגבשים מטרות לשינוי.
מתוך כך מגיעים לשאלה באיזו דרך היו רוצים להגיע לשינוי. אפשר כמובן בדרך רגילה של שיחות (חופר, נכון, אבל הרבה נערים מגלים בסוף שזה לא כל כך גרוע שמישהו שם רק בשביל להקשיב להם ולהיות איתם). אפשר גם בדרכים יצירתיות ומעניינות, הכל בהתאם למה שמתאים לנער.
בטיפול יש פגישות נפרדות גם עם ההורים ולעיתים גם פגישות משותפות עם ההורים והנער.
כמה זמן נמשך הטיפול?
הכל תלוי בתוצאות פגישות ההיכרות. כשמדובר בנער ובמשפחה עם כוחות התמודדות טבעיים שעזרו להם עד כה, ויש משבר נקודתי או תקופה קשה, מספיק בליווי מקצועי קצר שייתן תמיכה וכלים להמשך התמודדות. אם מדובר בקושי מתמשך, או במצב מסוכן באופן ממשי, ייתכן שהקשר יהיה ממושך יותר. הדבר החשוב הוא, שמשך הטיפול ודרך הטיפול נקבעים באופן אישי לכל נער בפני עצמו!
הבן שלי במצוקה אבל לא מוכן להגיע לטיפול. מה עושים?
בדיוק למצבים מסוג זה, קיים מסלול נפרד של הדרכת הורים. במקרים רבים בני נוער מסרבים להתערבות של אנשי מקצוע – זה מרתיע, זה מתייג, זה עוד מבוגר בחיים שלהם שלעולם לא יבין מה עובר עליהם.
בהדרכת הורים כמסלול בפני עצמו ההורים עצמם מגיעים על מנת לנתח את המצב מנקודת מבטם, ולבחון יחד דרכים לשינוי. הורים רבים נדהמים לגלות שכאשר הם-עצמם מבררים סוגיות בהורות ומגבשים את סגנון ההורות המתאים להם, הנער שבבית מושפע מכך מבלי משים ומגיב לשינוי שחל בהוריו.
שימוש בחומרים פסיכואקטיביים
מהם חומרים פסיכואקטיביים?
אלו הם חומרים שמשפיעים על מערכת העצבים ומשנים את מצב הרוח, את התפיסה ואת יכולת התגובה. בהגדרה זו נכללים משקאות אלכוהוליים, סמים מסוגים שונים, תרופות שינה והרגעה, חומרים נדיפים כמו דבק מגע ועוד. כל חומר משפיע באופן אחר על המוח- חלק מעוררים וחלק מרדימים, חלק גורמים לתחושת אופוריה וחלק לתחושות נמנום.
יש סמים שאסורים בחוק, אבל אלכוהול מותר, אז מה הבעיה לשתות?
הסתבכות עם החוק היא רק אחת ההשלכות של שימוש בחומרים. אמנם אלכוהול מותר למכירה ולשימוש על פי חוק (אגב, רק מעל גיל 18), אבל יש לו השפעות והשלכות שכדאי מאוד לדעת מהן. (ניתן לקרוא על כך מאמר באתר זה). יש דרך לשתיה מבוקרת ואחראית – עובדה היא שישנם מבוגרים שנהנים משתיית אלכוהול מפעם לפעם ואינם סובלים משום תופעה שלילית, כי הם שותים על פי כללים מוגדרים ואינם חורגים מהם.
אני נער, ואני שותה לעיתים קרובות – האם אני מכור?
קודם כל, ישר כח על היכולת לפנות ולשאול. בני נוער רבים נשארים עם הספקות שלהם בבטן ויחד עם האלכוהול זה יוצר פיצוץ קטן...
כדי לדעת באופן מדוייק אם אתה כבר מכור, יש צורך באבחון רציני ומדוקדק: באיזה גיל התחלת לשתות, באילו נסיבות אתה שותה, באיזו כמות ותדירות אתה שותה, אילו השפעות יש לשתיה, ועוד... ובכל זאת, כדאי שתענה לעצמך על כמה שאלות – אם התשובה עליהן היא חיובית, כדאי לפנות להתייעצות מקצועית בהקדם.
-
האם אתה שותה יותר ויותר לבד עם עצמך? בני נוער רבים מאוד שותים אלכוהול בהקשרים חברתיים. כשהרגלי השתיה מתקבעים ומחמירים, נער יכול למצוא את עצמו שותה לבדו ולא רק כשהוא עם חברים.
-
האם הכמות שאתה שותה עכשיו גדולה מן הכמות אותה שתית בפעמים הראשונות שלך? אלכוהול הוא אחד החומרים הממכרים שהגוף יוצר נגדו סבילות: צריך להגדיל את הכמות מדי פעם כדי להגיע לאותה תחושה טובה שהיתה בהתחלה. כך מבלי להרגיש, נער מוצא את עצמו פתאום מסוגל לשתות הרבה יותר ממה ששתה בפעמים הראשונות שלו.
-
האם אתה מחכה בקוצר רוח לזמן שבו תשתה? בני נוער רבים שותים בסופי שבוע ובמסיבות, כדי להרגע ו"לנקות ראש". אבל בין לבין הם סופרים את הימים עד הרגע הזה שהבקבוק יגיע לידיים שלהם... לא, החבר'ה האלה כנראה עדיין לא מכורים אבל זה בהחלט מעיד על התחברות יתרה ומסוכנת לאלכוהול.
-
האם אתה שותה כדי לשכוח זכרונות קשים או כדי להתחמק מרגשות כמו פחד או חוסר ביטחון? אם כן, אתה לא "שותה" אלא למעשה "משתמש באלכוהול". הבדל דק ומשמעותי, שדורש בירור עם איש מקצוע.
מכריחים אותי לבוא לטיפול אבל אני ממשיך לעשן גראס. מה זה שווה?
זהו מצב מוכר: נערים מעשנים גראס (מריחואנה) עד שתופסים אותם – מערכת החינוך, ההורים או המשטרה. הם נשלחים לטיפול כתנאי להשאר במסגרת או לסגירת התיק, אבל בתוך-תוכם אינם מבינים מה הבעיה בכלל וממשיכים לעשן.
מהניסיון עם חבר'ה במצב שלך, אפשר להציע לך כמה דברים:
-
אם כבר אתה שם, מה אכפת לך ללמוד קצת על החומר הזה? משך השנים גיליתי שחבר'ה מכניסים לגופם חומרים שונים ומשונים מבלי לדעת איך זה עלול להשפיע ומה ההשלכות במלואן. ידע הוא כוח, וידע אמין ושלם יאפשר לך בהמשך בחירה אמיתית יותר.
-
זוהי הזדמנות לברר לעצמך כל מיני דברים חשובים – מהי הסיבה לכך שהתחלת לעשן? (האם באמת אתה רוצה או שהחברה קצת דחפה אותך לשם?) איזו הרגשה או צורך פנימי זה ממלא אצלך? איך זה משפיע עליך - לטוב ולרע? והאם אפשר למצוא דרכים אחרות להגיע להשפעה טובה ללא חומר חיצוני? אלו שאלות למחשבה שיכולות להועיל לך בהמשך הדרך, ולאו דווקא בענייני סמים.
-
באופן מציאותי ומעשי אף אחד לא יכול להכריח אותך להפסיק לעשן. הבחירה בסופו של דבר היא אך ורק שלך. אז כדי שתוכל לבחור באופן שלם, יש לך כעת הזדמנות מצויינת ללמוד על הדרך שלך לקבל החלטות: לדעת על עצמך, לדעת על ההשפעות של המריחואנה, לדעת מה האיכויות והדברים הטובים שאתה מקבל ולדעת גם את המחיר שתשלם. אחרי כל זה – החיים הללו הם שלך והבחירה בידיך.